VKT - De Zwerfautoklub

Historiek

‘De Zwerfautoklub’ is opgericht in november 1983. Intussen is De Zwerfautoklub nog steeds springlevend en actiever dan ooit. Ook de sector van de zwerfauto’s is meer en meer in beweging. Onder de eerste zwerfauto’s waren er nog heel wat in elkaar geknutseld met wat ‘huis-, tuin- en keukengereedschap’. Die zijn nu al lang vervangen door eigentijdse, gestroomlijnde voertuigen die zijn uitgerust met de laatste technische snufjes op het vlak van veiligheid en comfort.

De ‘heroïsche’ beginjaren
De eerste voorzitter (1984-1990), Kris Van Messem, denkt met plezier terug aan die heroïsche beginjaren: De Zwerfautoklub was nog maar net in een beperkte kampeerderskring boven de doopvont gehouden of we gingen in januari 1984 reeds voluit openbaar met een colloquium op het Kortrijkse ‘Motorhome ‘84’. Het colloquium, met als thema ‘onopgeloste problemen rond de motorhome’, lokte heel wat belangstellenden. Gastspreker was de huidige parlementsvoorzitter Herman De Croo, toen nog minister van verkeerswezen. Het gebeuren zette voor het eerst Vlaamse Kampeertoeristen en De Zwerfautoklub in de kijker.
De maand daarop, in februari 1984, waren 28 zwerfwagens en bijna 80 personen aanwezig op ons eerste weekend te Grimbergen. Na dat eerste treffen gonsde het verder van de activiteiten. Er volgden dat eerste jaar nog weekends in Mechelen, Brussel, Brasschaat en Neufchâteau. Schoorvoetend trokken we ook voor de eerste keer naar het verre buitenland…naar de Eifel. Het smaakte naar meer. Vanaf dan volgden de weekends elkaar op. Vlaanderen werd tot in het kleinste uithoekje per zwerfauto binnenstebuiten gekeerd. Tijdens de verlengde weekends trokken we met de club onze buurlanden binnen en in 1990 organiseerden wij voor het eerste onze vandaag zo populaire Roompot-weekends in Zeeland. Vandaag trachten we ook in onze zwemweekends afwisseling te bieden. VKT-De Zwerfautoklub organiseert nog steeds jaarlijks 11 weekends.

Ook de lustrums werden trouw gevierd: het vijfjarige bestaan ging gepaard met de organisatie van het Openingskamp in Grimbergen, de tiende verjaardag met een spetterend feest in Evergem. Vijftien jaar Zwerfautoklub viel in 1998 samen met vijftig jaar VKT en opnieuw zorgde de club voor een schitterend Lentefeest met o.m. een optreden van het Circus Ronaldo, cultureel ambassadeur van Vlaanderen. Voor zijn twintigste verjaardag trakteerde de club zijn leden op een etentje en een gezellige dansavond met het orkest Q47. De vijfentwintigste verjaardag gevierd met een etentje en een overzicht van 25 jaar Zwerfautoklub aan de hand van een diaoverzicht en een film. De 30e verjaardag vierden we in Langerbrugge. Voor de viering van 35 jaar Zwerfautoklub trokken we naar De Palingbeek in Zillebeke voor een spetterend feest en op zondag 11/11/2018 waren we aanwezig op de eeuwherdenking ‘100 jaar groote oorlog’.

Intussen is het aantal VKT-leden met een zwerfwagen gegroeid naar een goede 2.000! In plaats van de 28 zwerfwagens tijdens het allereerste weekend, komen nu regelmatig tussen de 45 en 60 wagens opdagen, met zelfs enkele uitschieters rond 100 op sommige verlengde weekends.

Dat de naam van de club een begrip is geworden, bleek toen wij in 1996 meenden de naam te moeten aanpassen aan de nieuwe spellingsregels. Er volgde een storm van protest en Zwerfautoklub bleef verder geschreven met een ‘k’, wat de geleerde heren van het ‘Groene boekje’ er ook mogen van zeggen.

Overdracht van de fakkel
Kris Van Messem nam eind 1990 ontslag als voorzitter, om meer tijd te kunnen besteden aan zijn steeds groeiend bedrijf. Norbert Corbisier, ook uit het goede onbreekbare ‘zwerfwagenhout’ gesneden, nam vanaf begin 1991 de taak van voorzitter van De Zwerfautoklub op zich. Samen met de viering van het vijfentwintigjarig bestaan in 2008 heeft Norbert op zijn beurt de fakkel doorgegeven aan Ghislain Van de Walle. 

Met de toename van het aantal zwerfauto’s kwam ook het probleem van de overnachtingsplaatsen aan de orde. De Zwerfautoklub nam het initiatief om alle Vlaamse gemeenten aan te schrijven om te vragen of zij op hun grondgebied plaatsen voorzagen waar zwerfwagens mochten overnachten. De antwoorden op die enquête werden gebundeld in diverse uitgaven met als titel ‘Zwerfautovriendelijke gemeenten in Vlaanderen’. De club organiseerde ter gelegenheid van de eerste editie een zwerfautotocht ‘Dwars door Vlaanderen’, waarbij alle zwerfautovriendelijke gemeenten werden aangedaan. Intussen timmert De Zwerfautoklub – met de morele steun van zijn leden – verder aan de weg voor de ‘Zwerfautovriendelijke gemeenten’.

Copyright © 2004 - 2023 De Zwerfautoklub | Privacy statement | Created by Dominique Salden __