VKT - De Zwerfautoklub

Weekend Merksplas

26-27-28 April 2019

Vrijdag 26 april

Vanaf 14 uur samenkomst op de overloopparking op het domein.
Gelegenheidsterrein: Overloopparking domein Merksplas Kolonie, Kapelstraat 9 te Merksplas.
GPS-coördinaten: N51°21'23", O4°49'30"
Vanaf 16u inschrijven op het terras van de taverne, waar ook het gezellig samenzijn doorgaat.

Zaterdag 27 april

De landloperkolonies van Merksplas en Wortel, zijn samen met de landloperkolonies in Nederland, genomineerd voor een erkenning op de lijst van Unesco Werelderfgoed.

In het Gevangenismuseum vertelt de gids het cultuurhistorisch verhaal van de vagebonden in de landloperskolonies van Merksplas en Wortel, dat onlosmakelijk is verbonden met de context van de armoede en van justitie. We komen meer te weten over de "Straffen en misdrijven door de eeuwen heen" van het Belgisch Gevangeniswezen, en van "Het leven zoals het was" van de landlopers, die werden opgesloten toen arm zijn nog een misdrijf was...
Verder horen we een pakkend getuigenis van een cipier, die vertelt welke regimes worden toegepast in de gevangenissen. Een film over de laatste landlopers van Wortel-Kolonie sluit het geheel af.
Het bezoekerscentrum is een internationaal centrum waar je alles te weten komt over de verschillende kolonies van weldadigheid in België en Nederland.
De verhalen van het gevangenismuseum, en het Bezoekerscentrum zijn aanvullend voor elkaar, en vormen samen één mooi geheel.

Zaterdagavond wordt een menu aangeboden (soep van de chef met brood, stoofvlees met frietjes en vers slaatje, dessert) aan 25€ p.p, Kinderen 12,5 € of keuze uit kidsmenu.
Daarna zakken we af naar de gezellige "pop-up" bar (naast de brasserie, open tot 24u)

Zondag 28 april

Bakker op de parking (bestelling doorgeven op zaterdag)
9.45 uur: Sluiting van het weekend en wandeling langs de verschillende gebouwen op het domein.
Vanaf nu mogelijkheid om in te schrijven voor het volgende weekend.

Wegwijzer

E34 Antwerpen - Eindhoven, afrit 23 Turnhout West. Op ring Turnhout linksaf Merksplas. In Merksplas - centrum, richting Rijkevorsel. Op de baan Merksplas - Rijkevorsel (na 2,2 km) rechtsaf Kapelstraat.
E19 Antwerpen - Breda: afrit 3 Brecht. Rechts richting Sint Lenaarts. Op rotonde 3° afslag Rijkevorsel (blijven volgen). In Rijkevorsel rotonde 1° afslag, 200 m voorbij de kerk linksaf richting Merksplas. Na 4,9 km linksaf Kapelstraat.

Copyright © 2004 - 2022 De Zwerfautoklub | Privacy statement | Created by Dominique Salden __