VKT - De Zwerfautoklub

Weekend Oudenaarde

15-16-17 April 2005

Oudenaarde is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in de 10 de eeuw, in een bocht aan de Schelde.
Oudenaarde evolueert tot een rijke handelsstad met een bloeiende lakennijverheid die in de 15 de eeuw in verval geraakt. De glansperiode situeert zich in de eerste helft van de 16 de eeuw, de regeringstijd van Karel V. Het is de periode van welvaart en groei. Oudenaardse wandkleden worden massaal de wereld ingestuurd, de zilversmeedkunst ontplooit zich ten volle, machtige bouwwerken zoals het laatgotische stadhuis worden opgetrokken en weerspiegelen de rijkdom van de stad. Nadien zijn heel wat burgerlijke gebouwen in de Lodewijkstijlen opgetrokken. De gevels bepalen nu nog grotendeels het uitzicht van de Grote Markt. De jaren vijftig en zestig van de 20 ste eeuw zorgden voor een grondige modernisering met nieuwe infrastructuren. Vandaag legt men zicht toe op de restauratie van tal van gebouwen en de renovatie van stadsdelen en pleinen.
Oudenaarde is daarenboven een gezellige winkel- en terrasjes stad.
De voornaamste bezienswaardigheden zijn: stadhuis men zijn wandtapijten en zilver, Sint-Walburgakerk, het “Huis de Lalaing”, centrum “Ronde van Vlaanderen”.

Vrijdag 15 april

Samenkomst vanaf 16.00 u op het grasplein aan de Schelde, in “DE HAM” te Oudenaarde.
+/- 300 m van het centrum.
Vrije avond voor een eerste verkenning door het centrum.

Zaterdag 16 april

Verdeeld in drie groepen brengen we een bezoek aan het stadhuis en de brouwerij Liefmans. Alle bezoeken zijn op wandelafstand van onze parking. De eerste groep vertrekt om 9.10 uur, dan om 9.20 u, en om 10.10 u. In de namiddag wisselen de groepen.
Huisbrouwerij Liefmans is één van de weinige brouwerijen die natuurbier vervaardigen. De gisting gebeurt er nog in open gistkuipen. Het Liefmans Oud Bruin, Jan van Gent en Liefmans Goudenband zijn daar een voorbeeld van.
Ook het gekende Liefmans Kriekbier wordt hier gebrouwen. Het wordt slechts één keer per jaar gebrouwen als de krieken rijp zijn. Zes maanden nadat de krieken op vat zijn gegaan is het Kriekbier klaar. Deze brouwerij is een pareltje van industriële archeologie.
Vrije avond. Op de markt van Oudenaarde zijn talrijke restaurants, café’s en bezienswaardigheden.

Zondag 17 april

10.00u: stadswandeling. Sluiting na de wandeling op het grasplein en aanmelden voor volgend weekend.

Wegwijzer

voor GPS: De Ham, 9700 Oudenaarde
Via E40 naar E17 richting Kortrijk uitrit 8 Zevergem /De Pinte naar N60 richting Oudenaarde
Via Kortrijk E17 uitrit 7 Deinze N35 richting Oudenaarde aan lichten rechts N60 Oudenaarde.
Na +/- 16 resp. +/-9 km, aan rondpunt rechtdoor Ronse en centrum volgen. Voor de lage tunnel, rechts uitvoegen en de N453 richting centrum volgen, aan rondpunt naar rechts, direct links en terug direct rechts rijden dit is naar busparking of boerenmarkt rijden, bordjes zwerfautoklub volgen.

Copyright © 2004 - 2022 De Zwerfautoklub | Privacy statement | Created by Dominique Salden __